Vitajte na stránke detského folklórneho súboru Leváranek

Záhorák, 13. máj 2008

DFS Leváranek zožal úspech na krajskej súťažnej prehliadke

AKO TRAGÁČIK ROZTLIESKAL OBECENSTVO
Na sklonku uplynulého mesiaca sa v Šenkviciach pod garanciou Malokarpatského osvetového strediska v  Modre konal Detský festival ľudovej hudby – krajská súťažná prehliadka, na ktorom sa predstavilo 11 detských folklórnych súborov a súborov zo základných umeleckých škôl.

Účastníci súťažili v kategóriách: sólisti speváci, spevácke skupiny, inštrumentalisti a detské ľudové hudby. Deti z Detského folklórneho súboru Leváranek, ktorý pracuje pri ZŠ s MŠ Veľké Leváre, mal najviac súťažiacich zo všetkých účastníkov – päť. „Konkurencia bola veľká, navyše sa súťažilo v jedinej vekovej kategórii – do 15 rokov,“ hovorí Svetlana Valachovičová, vedúca DFS Leváranek. „Pri pohľade na pätnásťročných účastníkov sme si nedávali veľké šance…“
Zodpovedná príprava na tréningoch súboru i v domácich obývačkách však priniesla svoje ovocie. Samko Šipula (8) spieval pieseň o tragači za tanečnej asistencie Natálky Jurkovičovej (9). Malý „tragáčik“ na pódiu ako dekorácia a predovšetkým malí veľkolevárski speváci si ihneď získali publikum. Pri piesni Lúka zelená si spolu zatancovali aj „štajryš“. „Tento malý folklórny klip hodnotila porota, ktorej členmi boli aj členovia SĽUK-u, veľmi pozitívne,“ opisuje Svetlana Valachovičová. „Bol to azda odvážny experiment, ale vyšiel nám. Natálka po ňom zaspievala krásne a čisto.“
Kristínka Hollá (11), ktorá sa na takomto festivale zúčastnila už druhý raz, pôsobivo zaspievala piesne Ty hodziny levárské a Červená rúžička. Najmladší speváčik Jakubko Chynoranský (7) vystúpil na pódium v novom kroji, s klobúkom na hlave, s bičom v ruke a takmer bez trémy spustil Čí sú to kone, koníčky, kone a Otec umreu. Karolínka Valachovičová (10) je už ostrieľanou účastníčkou súťaží. K vlaňajšiemu titulu Laureát slávika Slovenska jej pribudol diplom aj z tohto festivalu – presvedčivo zaspievala zbojnícku pieseň Ej, žuna, žuna… a veselú Ani nejsi ženka zo zbierky ľudových piesní od Janka Blaha. Vďaka 2. miestu K. Valachovičovej a N. Jurkovičovej si účastníci festivalu DFS Leváranek určite zapamätali. „Nebyť však nášho skvelého harmonikára Ivana Dorocáka, ktorý obetoval svoj voľný čas a dokonca aj pobyt vo Viedni, nemali by sme takýto úspech,“ pripomína vedúca súboru. „Srdečná vďaka patrí aj riaditeľstvu školy za podporu a rodičom za zabezpečenie dopravy,“ uzatvára S. Valachovičová. 
Aj ďalší úspech z festivalu putoval na Záhorie – priviezli si ho speváčky Zuzana Winklerová a Klaudia Říhová zo ZUŠ v Malackách. V kategórii spevácke duo sa umiestnili na druhom mieste a v sólo speve dostala Zuzka Winklerová čestné uznanie.

Autor: - ipo –
Záhorák, 13. máj 2008
http://www.zahorak.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=3241&Itemid=1

Napísané: 13 Máj 08 | autor: admin | kategória: Napísali o nás