Vitajte na stránke detského folklórneho súboru Leváranek

Tanečné sústredenie v Zlatníckej doline

V posledný víkend pred adventom – 21. až 23. novembra 2008 – sa 41 detí zo súboru Leváranek zúčastnilo tanečného sústredenia v Zlatníckej doline v rekreačnom zariadení Skaličan. Deti si na sústredení nacvičili náročné vianočné pásmo, vytvorené zo starých kolied a zvykov a tancov pastierov či anjelov. Nácviky mali postupne po skupinkách. Nacvičili spolu päť tanečných celkov, ktoré sú súčasťou vianočnej choreografie. Divákom ju predvedú napríklad počas adventu na Malom námestí v Malackách či na jasličkovej pobožnosti na Božie narodenie v Kostole mena Panny Márie vo Veľkých Levároch.

Okrem niekoľkých hodín nácvikov si deti na sústredení užili veľa zábavy, hier, stretli sa, i keď trocha predčasne, aj s Mikulášom (v podaní harmonikára Ivana) a našli si od neho aj darčeky. Vyrobili si pekné maľované kamienky, zatancovali si na detskej diskotéke, zasmiali sa na predstavení Deti bavia deti a zvolili si Missku a Missáka súboru. Pobudli v okolitej prírode, ktorá bola pre ne o to krajšia, že hneď v prvý deň ich pobytu napadol sneh. Videli srnku, veveričku, zajaca, zahrali sa spolu Kráľu, kráľu, daj vojačka, Hlasy zvierat či Cukr – káva – limonáda… Nezabudli ani na pravú snehovú guľovačku. Dievčatá a chlapci teda okrem tvrdého tréningu zažili aj veľa dobrého a opäť majú nádherné zážitky. Po prvýkrát sa takéhoto sústredenia zúčastnili aj deti z práve založenej detskej ľudovej hudby DFS Leváranek – veľmi rýchlo sa včlenili do kolektívu a do všetkého sa zapájali s veľkým elánom. A čo je najdôležitejšie, podarilo sa im nacvičiť dve pekné koledy.

Akcia bola finančne zastrešená z projektu obce Veľké Leváre, ktorého cieľom sú voľnočasové aktivity v obci. O deti sa celý čas staral kolektív nadšencov: vedúca DFS Leváranek Svetlana Valachovičová s manželom Štefanom, harmonikár súboru Ivan Dorocák a asistentka vedúcej Tatiana Hollá. Ďalšie podobné tanečné sústredenie sa pripravuje na leto – uskutoční sa 27. 7. až 2. 8. 2009 v Zliechove.

Napísané: 9 Január 09 | autor: admin | kategória: Archív