Vitajte na stránke detského folklórneho súboru Leváranek

JankoHraško.sk, 26. 10. 2008

Spev a detský smiech ovládol Veľké Leváre

Spev, tanec, rozžiarené očká, úsmevy a záhoráčtina v podaní detí, veľa potlesku a sem-tam aj nejaká tá slzička šťastia zo strany rodičov a prarodičov. Presne takto môžem stručne popísať slávnostnú atmosféru, ktorou dýchala kinosála v kultúrnom dome vo Veľkých Levároch v sobotu 25. októbra 2008.

A čože sa oslavovalo? Nuž vedzte, že Levárania mali dôvod. Už 5 rokov v ich obci pôsobí Detský folklórny súbor Leváranek. Niekomu sa možno 5 rokov nezdá až tak veľa, ale Levárania o tom vedia svoje. “Pred Levárankom tu mnoho rokov nepôsobil žiadny súbor, skupina, ktorá by náš leváranský folklór udržovala a prezentovala,” prezradil pre našu redakciu starosta obce Štefan Kudlička.

Aj preto to mal Leváranek na začiatku veľmi ťažké. Znovuobjavovanie veľkoleváranského kroja, pesničiek a tancov sa stalo životným poslaním pani Svetlany Valachovičovej, kronikárky obce Veľké Leváre a vedúcej súboru, a jej manžela Štefana, harmonikára súboru Ivana Dorocáka a ich spolupracovníkov.

Šťastím Leváranov je, že obec si kedysi obľúbil doc. Dr. Janko Blaho (1901-1985), operný spevák, pedagóg, ale pre folklóristov najmä zberateľ záhoráckych piesní. Práve zborníky piesní pána Blaha, ktoré zozbieral pri svojich výskumoch na Záhorí, tvoria neoceniteľnú studnicu poznatkov o folklórnej histórii pre Leváranov.

Jablko nepadá ďaleko od stromu, hovorí slovenské príslovie. A platí to aj v prípade pani Mgr. art. Heleny Jurasovovej-Blahovej, dcéry Janka Blaha a riaditeľky DFS Vienok z Bratislavy, ktorá bola dôležitým hosťom na tejto oslave. Jej láska k Záhorákom, ich nárečiu, ale najmä k záhoráckym pesničkám je veľmi dobre známa a ukázala to aj všetkým, ktorí boli na oslavách Leváranku. Za svoje vtipné rozprávania (v záhoráčtine) a krásne zaspievané pesničky si právom zaslúžila burácajúci potlesk.

To, kto boli ďalší hostia osláv, ako dopadli samotné oslavy a aké prekvapenie čakalo na deti z Leváranku na záver ich vystúpenia, to si už vypočujte v zázname, ktorý odvysielame vo štvrtok 30. 10. 2008 o 18:00 hod. na Rádiu JankoHraško.sk (ako si nás naladíte).

Záznam osláv nahral: Robet Pernička, www.pernik.sk

Napísané: 26 Október 08 | autor: admin | kategória: Napísali o nás