Vitajte na stránke detského folklórneho súboru Leváranek

JankoHraško.sk, august 2008

Letné folklórne sústredenie pre deti z Leváranku

V dňoch od 11. – 15. augusta 2008 sa deti z DFS Leváranek zúčastnili letného tábora v Zliechove, kde si nielen oddýchli, ale sa aj niečo nové naučili. Rodičia svoje ratolesti vyprevadili ráno o 7.00 hodine z Veľkých Levár. Cesta do Zliechova bola síce trocha dlhšia, než sú deti zvyknuté, no hravo ju zvládli.

V tábore nás privítal veľmi milý personál a tety kuchárky nás už čakali so skvelým obedom. Deti sa ubytovali, vybalili kufre a letné dobrodružstvo sa začalo. Okrem folklórnych nácvikov, kde si deti zopakovali tance a piesne sa deti učili nový Kováčsky tanec, ktorý sa vo Veľkých Levároch tancoval ešte pred vojnou. Išlo o pracovný tanec, v ktorom sa znázorňovala práca kováča. Deti tancovali s chuťou a radosťou, lebo vedeli, že ich ďalší program bude plný zábavy a tajomstiev.

Vedúcou tábora bola vychovávateľka ZŠ s MŠ Veľké Leváre a zároveň vedúca súboru S. Valachovičová. Jej pomocníkmi v tábore boli jej najbližší spolupracovníci v súbore a dobrí priatelia – T. Hollá, Š. Valachovič a I. Dorocák (harmonikár súboru). Deti boli rozdelené do štyroch skupín tak, aby boli pomiešaní chlapci, dievčatá, staršie i mladšie deti. Tak vznikli rovnocenné skupiny s vekovým priemerom asi 10 rokov. Každá skupina si v prvý deň tábora vyrobila svoju vlastnú vlajku, dala si názov a vymyslela si svoj táborový pokrik, ktorý musel obsahovať niečo z folkloru, alebo z miesta tábora. Deti sa s chuťou pustili do práce, maľovali vlajky, vymýšľali názvy a večer pri večernom hlásení mali všetko hotové. Tak vznikli skupiny, napr. Zliechovské medvede, Dzeci ze súboru Leváranek a pod. Pri večernom hlásení sa deti vždy predstavili svojou vlajkou, ktorú niesli vlajkonosiči s vybraným „šéfom” a v kruhu zakričali svojtáborový pokrik. Napríklad: „Zelená je tráva, tanec to je hra, tanečníci z Levár, to je paráda! Hej!” Potom sa udeľovali „hodnosti”, podľa správania, tancovania a ochoty pomôcť druhému. Tie udeľovala vedúca tábora. Menšia hodnosť bola napríklad Tanečník, väčšia hodnosť bola Tanečný majster. Čím väčšia hodnosť, tým lepšie výhody deti mali. Napríklad sa nemuseli jeden deň zúčastniť rannej rozcvičky a podobne. Bola však aj najmenšia hodnosť, ktorú dostali pre výstrahu deti, ktoré povedali škaredé slovo alebo neposlúchali. Bola to hodnosť Tanečné poleno, pri ktorej ako trest museli deti pomôcť pani kuchárke, alebo museli celej skupine ráno ustlať posteľ. Samozrejme, že všetko bolo brané formou humoru a deti si to užívali. Počas piatich dní deti navštívili múzeum krojov v Zliechove, hrali futbalový zápas (kde vyhrali Leváre proti Zliechovu 6:0), vyrábali prívesky z farebných cestovín, medailóniky z hliny, zažili Zliechovsku olympiádu, súťaž v žolíkových kartách, výtvarnú súťaž „O najkrajší čičmiansky domček” a súťaž v stolnom tenise. Najviac ich však zaujal táborový karneval, kde si deti povymýšľali ozaj skvelé masky. Veľkí chlapci zo seba urobili dievčence, bábätká, starenky či kubánsku tanečnicu, z dievčat sa stali lesné víly, motýle, princezné či čarodejky.

Pri karnevale si deti aj zasúťažili. Hrali „stoličkovú”, potom metlový tanec a napokon tancovali balónikový tanec. Všetci výherci si na druhý deň išli pre cenu do obchodu, kúpili sa im nanuky. Ďalšou atraktívnou činnosťou bolo pre deti hľadanie pokladu podľa indícií. Indície boli uložené vo vyrobených schránkach a tie najprv deti hľadali na stromoch, kríkoch v blízkosti budovy, potom ich museli rozlúštiť. Za každú splnenú úlohu dostali jedno písmenko. Keď všetko vyriešili, museli z poskladaných písmen urobiť vetu a tá ich doviedla k pokladu. Nakoniec sa im to aj podarilo a deti boli šťastné aj keď to nebol zlatý poklad, ale iba lízatká a cukríky. V strede týždňa si deti opekali špekačky a predviedli si navzájom rôzne tanečné či herecké čísla v prgrame „Deti bavia deti”. My dospelí sme boli milo prekvapení, aké talenty sa medzi deťmi nachádzajú, veď si to pripravovali sotva 3 dni a vedeli to ozaj výborne.V predposledný deň tábora sme deti zobrali na výlet, aby si poobzerali aj okolie, ktoré dýchalo folklórom. Navštívili sme najprv Čičmany, ktoré deti upútali nádhernými maľovanými domami, múzeom s krojmi, izbami s bohatou históriou. Potom sme deti zaviedlli do Rajeckej Lesnej, kde si s úžasom prezreli Slovenský betlehém, pýchu nášho Slovenska. Na záver výletu sme navštívili Bojnice, kde sa deti okúpali v kúpalisku Čajka. Cestou z Bojníc boli síce deti unavené a zaspali v autobuse, no večer boli ako rybičky pripravené na Strašidelnú cestu odvahy. Strašidlá boli vybrané staršie deti, ktoré sme prezliekli za Bielu pani, Čerta, Čiernu pani, strašidlo, upíra a pod. Ostatné deti v dvojiciach prechádzali okolo budovy a strašidlá schované na strome, pod kríkom či za stĺpom strašili, vydávali rôzne zvuky. Aj keď sa deti zo začiatku trocha báli, nakoniec cesty sa vždy smiali, lebo pochopili, že to ide len o srandu a prekonanie vlastného strachu. Hlavne keď jedným zo strašidiel bol na konci cesty náš harmonikár Ivan. Deti ho okamžite spoznali aj keď bol celý namaľovaný na čierno a smiali sa. V piatok sa vyhodnotil celý tábor, deti dostali diplomy, darčeky a na záver zatancovali a zaspievali celému personálu budovy. Všetci boli dojatí, mali slzy v očiach a chválili deti, že takéto prekvapenie ešte od žiadnych detí nezažili. O druhej popoludní sme sa rozlúčili a vycestovali naspäť k svojim rodičom. Cesta bola mierne upršaná, hlavne na Babe, no všetci sme sa vrátili zdraví a v poriadku. Veríme, že deti zo súboru Leváranek budú mať zážitky na celý život, že ich pobyt v tábore viac utužil a budú mať aj viacej elánu do tancovania a spievania. Veď o rok sa všetci malí i veľkí tanečníci vyberú na ďalšie folklórne sústredenie, ktoré bude opäť plné dobrodružstva a zábavy. Ďakujem celému nášmu teamu v tábore za podporu, pomoc a prácu ktorú odviedli – Táni Hollej, Štefanovi Valachovičovi a Ivanovi Dorocákovi.

Ďakujem aj p. starostovi Štefanovi Kudličkovi a poslancom Obecného zastupiteľstva za úhradu autobusu a rodičom za dôveru, ktorú nám preukázali.

Autor: Svetlana Valachovičová, vedúca DFS Leváranek
http://www.jankohrasko.sk/clanky/clanky/2008/august/letne-folklorne-sustredenie-pre-deti-z-levaranku

Napísané: 16 August 08 | autor: admin | kategória: Napísali o nás