Vitajte na stránke detského folklórneho súboru Leváranek

Záhorák, 20. október 2011

Leváranek na Novozámockom festivale

Leváranek predstavil krásu Záhoria
Koncom septembra sa v Nových Zámkoch konal XVII ročník Novozámockého festivalu detských folklórnych súborov. Jeho program bol tradične bohatý, k čomu prispeli aj medzinárodní účastníci z Poľska, Česka a Maďarska. Záhorský región na festivale reprezentoval detský folklórny súbor Leváranek z Veľkých Levár, ktorý predstavil krásu Záhoria bohatým programom od spevu, tanca až po umelecké slovo.

Leváranek je súčasťou Centra záujmových aktivít na základe schváleného projektu Čisté srdce podporovaného garantom Islandu, Lichtenštajnska a Nórska. Súbor svojím repertoárom predstavil Záhorie na juhu Slovenska ako kolísku ľudového umenia a zaradil sa medzi talentované súbory Európy, čo inými slovami značí, že kultúra regiónu Záhorie bola a vždy bude súčasťou európskej kultúry. Osobitné miesto zaujali speváci a hudobníci v súťaži ľudových piesní Novozámocký speváčik.

Súbor Leváranek má v súčasnosti 70 členov, pracujú v ňom deti vo veku od 2 do 18 rokov a za jeho úspechmi sa skrýva trpezlivá práca umeleckej vedúcej Svetlany Valachovičovej a jej manžela Štefana Valachoviča, ako aj zanietených rodičov detí. Najmladším účastníkom festivalu v Nových Zámkoch bol Šimonko Miklušičák, ktorý nemá ešte ani dva roky. Detský folklórny súbor je srdečnou záležitosťou obce Veľké Leváre a jej starostu Štefana Kudličku. Veríme, že súbor Leváranek bude aj v budúcnosti súčasťou spolupráce medzi regiónom Nových Zámkov a Záhoria.

Mgr. Helena Procházková, Nové Zámky

Odkaz na pôvodný článok

Napísané: 1 Marec 12 | autor: pernik | kategória: Napísali o nás