Vitajte na stránke detského folklórneho súboru Leváranek

Záhorák, 13. august 2009

Leváranek sa prezentoval na Folklórnom festivale Východná

Oplúvanec a Rajdovňák pod Kriváňom
Detský folklórny súbor Leváranek z Veľkých Levár, ktorý len minulý rok oslavoval prvú päťročnicu svojej existencie, sa dočkal ďalšieho veľkého vystúpenia, keď začiatkom júla reprezentoval tance a piesne Záhoria na Folkórnom festivale Východná. Naši mladí folkloristi predviedli návštevníkom festivalu starodávny židovský tanec „Oplúvanec“, ktorý sa tancoval v okolí ich dediny, a tiež známy záhorácky tanec „Rajdovňák“, ktorý vždy prinesie dobrú náladu tancujúcim i divákom.

Pre všetkých folkloristov je najvyššou métou zúčastniť sa na Folklórnom festivale Východná, v tejto oblasti najvrcholnejšieho podujatia na Slovensku s bohatou, vyše päťdesiatročnou tradíciou, ktoré každoročne organizuje Národné osvetové centrum v Bratislave s mnohými spoluorganizátormi. Detský folklórny súbor Leváranek z Veľkých Levár, ktorý len minulý rok oslavoval prvú päťročnicu svojej existencie, už tohto roku získal príležitosť predstaviť sa vo Východnej.
Ako nám prezradila umelecká vedúca a choreografka DFS Leváranek Svetlana Valachovičová, na festival do Východnej dostali pozvanie po tom, čo sa zúčastnili na prestížnom Medzinárodnom festivale detských folklórnych súborov v Bratislave (28. – 31. mája 2009) priamo od Štefana Zimu, ktorý je spoluorganizátorom festivalu Východná. „Aj keď sa nám zdalo, že je to len sen, dostali sme pozvanie vystupovať na Malej scéne na pódiu pre talenty,“ hovorí Svetlana Valachovičová.
Sen sa stal skutočnosťou a Leváranek predviedol zo svojho repertoára to najlepšie v sobotu 4. júla vo Východnej. „S deťmi sme pricestovali v piatok 3. júla do Demänovskej doliny, kde sme mali ubytovanie priamo pod Demänovskou ľadovou jaskyňou v penzióne Kamenná chata. Sme vďační Obecnému úradu Veľké Leváre za finančnú pomoc, lebo inak by sme si také ubytovanie nemohli dovoliť. Samozrejme, že vďačíme aj Malokarpatskému osvetovému stredisku v Modre za úhradu autobusu do Východnej, lebo aj to by bolo pre nás veľmi finančne náročné,“ pokračuje zanietená vedúca.
Vďaka spomínaným sponzorom mohli najmladší folkloristi z Veľkých Levár ukázať, že na Záhorí folklór nevymrel. Na pódiu predviedli starodávny druh židovského tanca „Oplúvanec“, ktorý sa tancoval v okolí ich dediny, a tiež známy záhorácky tanec „Rajdovňák“, ktorý vždy prinesie dobrú náladu tancujúcim i divákom. V úvode vystúpenia zaspievala Karolína Valachovičová veselú pieseň „Ani nejsi ženka“, ktorá pochádza zo zbierky ľudových piesní Janka Blahu. Deti zožali veľký potlesk od publika vo Východnej, veď v tom čase ich tam bolo možno zo dve tisícky.
DFS Leváranek sprevádzal pri tancoch a piesňach Ivan Dorocák s harmonikou a dvaja členovia novej detskej ľudovej hudby – harmonikár Števko Artim a huslistka Anna Mária Richveisová. Niektoré deti pri speve použili aj netradičné hudobné nástroje, napríklad podomácky (z dielne Štefana Valachoviča) vyrobený ozembuch s veľkou starou topánkou naspodku. „Do Východnej išlo z Veľkých Levár 21 detí a 16 rodičov, takže sme boli výborná partia, v autobuse sme spievali, bavili sa,“ prezradila nám Svetlana Valachovičová o atmosfére, ktorú si po ceste tam aj späť sami vytvorili.
Počas ubytovania v penzióne si rodičia aj deti zašportovali na basketbalovom ihrisku, z čoho mali radosť hlavne deti, rodičia (oteckovia) si vyslúžili poriadnu svalovicu. Navštívili spoločne aj Demänovskú ľadovú jaskyňu, v ktorej si deti zaspievali pieseň „Tí hodziny levárské…“ a zožali potlesk aj od ostatných návštevníkov. Spomienky na tieto dni a na celý festival vo Východnej im zostanú na celý život. No sú aj dôležitou motiváciou do ďalších poctivých nácvikov a vystúpení. Vďaka nim vzácny autentický záhorácky folklór ostane trvácny a poteší mnohých divákov nielen na Záhorí.

Lenka Loliumová
Foto: Štefan Valachovič

Odkaz na pôvodný článok

Napísané: 6 September 11 | autor: pernik | kategória: Napísali o nás